رمز تحول علوم انسانی، در بستر نقد علوم انسانی موجود و مشارکت حداکثری دانشگاهیان نهفته است.
مروری اجمالی بر سوابق و چشم انداز آتی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی
پيرو تأكيدات مكرر مقام معظم رهبري (مدّ ظلهالعالي) بر لزوم توليد علم در حوزه علوم انساني و همچنين تقويت نگرش اسلامي در دانشگاهها، «شوراي بررسي متون و كتب علوم انساني» با رويكرد تقويت تفكر انتقادي در بدنه علوم انساني و نقد وضعيت موجود علوم انساني كشور در سال 1374تشكيل گرديد و تا به حال با جلب مشاركت بالغ بر 2000 نفر از اساتيد دانشگاهها در ذيل 12 گروه تخصصي علوم انساني به بررسي و نقد 2600 متن اصلي و كمك درسي علوم انساني دانشگاهها اقدام نموده است كه حاصل نقد و بررسي نهايي 1200 كتاب در قالب نشريه تخصصي سلسله كتاب هاي نقدنامه، ارسال داوريها به ناشر و مؤلف، درج در سايت و غيره منتشر گرديده و حدود 2500 كتاب ديگر نيز در جريان بررسي قرار دارد.
برگزاري 1600 جلسه تخصصي، 2 كنگره ملي علوم انساني، همايشهاي علمي گروه هاي تخصصي در حوزه علوم انساني، انتشار 21 شماره دو فصلنامه علمي تخصصي «پژوهش نامه انتقادي متون و برنامههاي علوم انساني» (فصلنامه علومانساني)، 9 شماره «نقد نامه تخصصي» و مشاركت در «اصلاح و ارتقاي برنامههاي آموزشي و سرفصل هاي رشتههاي علوم انساني»، از ديگر فعاليتهاي شوراي بررسي متون در طول 17 سال گذشته بوده است. همچنين با توجه به جهش جديد فعاليتهاي شورا در سال 1390، نقد و تحليل نظريه هاي مطرح و تأثيرگذار جهاني مورد توجه قرار گرفته و در قدم نخست حدود 100 عنوان كتاب حاوي نظريههاي معاصر در عرصه علوم انساني، در دستور كارگروه هاي تخصصي گذارده شده است.
در ديدار اخیر اعضاي شورای بررسی متون با مقام معظم رهبري (مدضله العالی) در تاريخ 1/12/1390، گزارش فعاليت هاي شورا با استقبال ايشان مواجه گرديد و معظم له مواردي از قبيل «لزوم شكستن خطوط قرمز در نقد نظريات غربي»، ضرورت توجه به مسأله «علوم انساني اسلامي» و «تقويت ارتباط شورا با حوزه علميه و صاحبنظران علوم اسلامي» را مورد تأكيد قرار دادند.
رییس محترم جمهور نیز در دیدار با اعضاي «شوراي بررسي متون و كتب علوم انساني دانشگاه ها» در تاريخ 14/2/91 ضمن صحه گذاردن بر فعاليت هاي شورا و البته ناكافي دانستن آن، بر لزوم توليد نظريات بومي و ديني در حوزه علوم انساني تاکید کردند. اكنون در دوره جديد فعاليت ها، اين شورا به دنبال گسترش و تعمیق فعالیت های خود و تعریف چشم اندازهای جدید در حوزه ملی و جهانی است و برای انجام این مهم، كليه مسوولان و اعضاي هيأت علمي دانشگاه ها و مؤسسات آموزشي و پژوهشي کشور را دعوت به همكاري نموده و بر این پندار است که رمز تحول علوم انسانی و تولید نظریات علوم انسانی بومی و اسلامی، در بستر نقد علوم انسانی موجود و مشارکت حداکثری دانشگاهیان در طی این فرآیند نهفته است. معرفی "گروه های تخصصی شورا"، متن "گزارش نهایی برنامه سال90 شورای بررسی متون"،"شیوه نامه نقد و تحلیل آثار و کتب در طراز جهانی"، " متن نقد نامه ها"، گزارش "داوری و نقد کتب" و ... در سایت شورا جهت استحضار و ارایه نظرات قابل دسترسی است.
لازم به ذکر است که سامانه جدید "نقد نقد( نقدِ داوری ها و نقدهای متون و کتب )" هم جهت مشارکت هر چه بیشتر استادان، پژوهشگران و دانشجویان در فرآیند نقد متون و کتب علوم انسانی راه اندازی گردیده است.